Renovera eller bygga om

Nya regler från 1 januari 2023 innebär att ännu fler ombyggnadsåtgärder kräver att man fått tillstånd av styrelsen. Den som bygger om och saknar tillstånd riskerar att bli uppsagd från lägenheten. Man tvingas alltså sälja och flytta.

 

Ska du renovera så att det bullrar? Sätt då alltid upp en lapp i portarna (i grannportarna också) så att alla dina grannar blir förvarnade. Nu är många hemma på dagarna så en förvarning är alltid bra!

Att bygga om och renovera (bullra) på kvällar, helger och röda dagar är inte okej. Det är en fråga om att visa hänsyn till grannarna.

Observera att vissa ombyggnationer kräver godkännande av styrelsen.

  • Ombyggnation som innebär ingrepp i fastighetens bärande konstruktion (bärande väggar, golv, tak) kräver tillstånd.
  • Åtgärder som påverkar vatten och avlopp kräver tillstånd.
  • Byta blandare kräver normalt sett inte tillstånd, men tänk på att blandaren måste vara anpassad för varmvattencirkulation (vvc). Byggfirman vet!
  • Bygger man om sitt kök är det viktigt att ventilationen (fläkt etc) installeras på ett korrekt sätt.

Fråga styrelsen eller föreningens tekniska förvaltare först!
Använd gärna kontakformuläret här på hemsidan!

Nya lagregler från 1 jan 2023 - fler ändringar kräver tillstånd
Bostadsrättshavaren sedan tidigare ha styrelsens tillstånd för att utföra en åtgärd i lägenheten som handlar om ändring av ledningar för avlopp, värme, vatten eller gas. I och med lagändringarna förtydligas att

  • det även gäller nyinstallationer
  • nu ska det också gälla för installationer och ändringar för ventilation, eldstad, rökkanal och annat som påverkar brandskyddet.

För lägenheter med särskilt historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde kommer det alltid att krävas tillstånd ifall en åtgärd påverkar det värdet.

Föreningen får även framöver neka tillstånd om åtgärden är ”till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.

Ombyggnationer utan tillstånd – risk för uppsägnin
Om en medlem utför en otillåten åtgärd ska styrelsen inom två månader från att den fått kännedom om ändringen uppmana medlemmen att omgående återställa det som gjorts. Om detta inte sker kan medlemmen bli uppsagd och tvingas flytta. Det gäller dock inte om medlemmen rättar till åtgärden eller ansöker om tillstånd och får det beviljat av hyresnämnden.

Föreningen kan även i vissa fall då ändringar kan medföra allvarliga risker välja att rätta till ombyggnationen på bostadsrättshavarens bekostnad.

Medlemmen får utökade rättigheter
Om bostadsrättshavaren är missnöjd med styrelsens beslut i dessa frågor kan denne begära att hyresnämnden prövar frågan.


Blankett för att redovisa vad man önskar bygga om/renovera
Använd blanketten som finns på denna sida för att visa vad du önskar göra för ändring i lägenheten. Skicka blanketten till föreningens tekniska förvaltare som därefter kommer att handlägga ärendet på styrelsens uppdrag.

Observera!
Generellt sett beviljar styrelsen inga tillstånd för ingrepp i bärande konstruktioner eller ändring av vatten och avlopp.
Styrelsen menar att den som önskar en helt annan planlösning bör leta efter lägenheter i andra fastigheter som från början är byggda så som man själv önskar.